Vědci z Harvardovy univerzity opět varují před častým používáním ústní vody. Občasný výplach místo vyčištění zubů je možné pominout, ale osoby, které používají ústní vodu dvakrát denně, nemají v ústní dutině blahodárně působící bakterie a riziko rozvoje diabetu je u nich o pětapadesát procent vyšší. Ačkoli čištění zubů kartáčkem dvakrát denně prokazatelně souvisí se snížením rizika onemocnění chorobami oběhové soustavy a diabetem, neplatí to viditelně o používání ústní vody.
„Většina antibakteriálních látek v ústních vodách není selektivní. Jinými slovy nezabíjejí jen určité bakterie, ale zabíjejí celé spektrum včetně těch, které lidskému zdraví prospívají,“ vysvětluje profesor Kaumudi Joshipura z Harvardovy univerzity. Blahodárně působící bakterie v ústech produkují oxidy dusíku, které ovlivňují hladinu inzulinu v krvi. Tyto oxidy jsou nezbytné pro řízení metabolismu, energetickou rovnováhu těla a vyváženou hladinu krevního cukru.
Ačkoli ústní vody na bylinné bázi se používají už tisíce let, teprve v minulém století přišly na řadu chemické látky s antibakteriálními účinky. Dnešní ústní vody tak obsahují látky jako chlorhexidin, triclosan, cetylpyridinium chlorid, alkohol, esenciální oleje, fluorid a peroxid.
„Nepromyšlené pravidelné používání antibakteriálních ústních vod může způsobit více škody než užitku, což dokazují dnešní výzkumy a podporuje také tato studie,“ tvrdí autoři, jejichž výzkum byl publikován v odborném časopise Nitric Oxide.
Mouthwash use (>=twice/day) increases pre-diabetes/diabetes risk over 3 years. Frequent regular use of over-the-counter mouthwash was associated with increased risk of developing pre-diabetes/diabetes in this population.
Časté pravidelné (dvakrát denně a více) používání běžné ústní vody znamenalo zvýšené riziko rozvinutí předstupně cukrovky 2. typu (prediabetes) , případně přímo cukrovky, po více než 3 letech používání.
Přečíst v odborném časopisu Science Direct